Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017 10:24

Pripreme rekvizita za "Dane tradicionalnih igara i sportova" u Splitu

Većina djece iz udruge Zajedno po prvi puta imala je priliku upoznati tradiciju svoga mjesta preko „Starih dalmatinskih igra" koje su izazvale veliki interes ne samo kod djece, već i kod odraslih, a pogotovo kod osoba treće životne dobi, koji su se prisjetili djetinstva.

Stoga su djeca iz Udruge posjetila korisnike Doma i zajedno izradili krpene lopte, a isti su im s oduševljenjem pričali koje su igre nekoć igrali dok su bili mali: vožnju karetom, igranje krpenim loptama, vožnju kola od barila ili kola na žicu, igranje franjama i slično. „Slobodna Dalmacija“ je o događajima donijela veoma pozitivne komentare, a Tv Jadran snimio je kratki prilog.
Osobe treće životne dobi u gradskoj četvrti Trstenik i pojedini roditelji dva mjeseca redovito su dolazili u prostor Udruge i pomogli nam u izradi rekvizita ( 15 pari štula, kareta, kastaša i dr.)
U mjesecu ožujku slijedila je druga faza u kojoj su nam pomogle također osobe treće životne dobi iz kvarta i volonteri, sportski djelatnici i tri studenta sa Kineziološkog fakulteta. Djeca su imala priliku uz stručnu pomoć naučiti kako se vozi kolo na žicu, igra kastaš, naučili su hodati na štulama, igrati na balun i graničara krpenjačom i sl.